Onze studio is gelegen in hartje Amsterdam aan het Waterlooplein en tegenover de Stopera.


Het Waterlooplein is een plein in het centrum van Amsterdam. Het is vernoemd naar de Slag bij Waterloo.

Het oude plein ontstond, toen in 1882 de Leprozengracht en de Houtgracht werden gedempt, en ligt in het District Groot Waterloo.

Het schilderij onderaan toont de situatie in 1880.

De gracht op de voorgrond is de Leprozengracht. De gracht die vanaf links voorlangs de kerk loopt is de Houtgracht. Het plein verdween grotendeels bij de aanleg van de oostlijn van de metro en de Stopera (een samenvoeging van Stadhuis en Opera) in de jaren 70 en 80 van de 20e eeuw.

Het nieuwe Waterlooplein is ontstaan in 1988 om het Stoperagebouw heen en grenst aan de rivier de Amstel, de Zwanenburgwal en het Mr. Visserplein.

De noordzijde van het nieuwe plein is via de Houtkopersdwarsstraat verbonden met de Jodenbreestraat. Op enkele monumentale panden na is bijna alle oude bebouwing afgebroken en vervangen voor nieuwbouw. De markt op het Waterlooplein was van oudsher een Joodse markt, na de 2de wereldoorlog was hier weinig meer van over.

Op het Waterlooplein en langs de Zwanenburgwal wordt zes dagen per week de wereldbekende vlooienmarkt gehouden, deze trekt dan ook de nodige toeristen. Er zijn ongeveer 300 standplaatsen. Op zondag is de markt gesloten.

Op het plein zijn er de nodige kroegjes en eet-tentjes te vinden, mocht je willen wachten dan kan je altijd gebruik maken van een versnapering in één van de vele horeca gelegenheden om de hoek.

Schilderij J.Lamers 1880                                                Waterlootattoo Studio                     Vlooienmarkt

WATERLOOPLEIN 123  1011PG AMSTERDAM      0031 (0)6 21 35 55 00    info@waterlootattoo.com

ARTIESTEN    STUDIO     RICHTLIJNEN-NAZORG   BEREIKBAARHEID-CONTACT

ARTIESTEN.html
RICHTLIJNEN.html
BEREIKBAARHEID.html